Wild-wonders.com  |  Contact  |  Links

RSS feed icon atom feed icon    Join Wild Wonders on YoutubeView Wild Wonders on FlickrJoin Wild Wonders on TwitterJoin Wild Wonders on FacebookJoin Wild Wonders on LinkedInView Wild Wonders on Slideshare  

Shop Cart  |  Tell a Friend!

Wild Wonders of Europe - the blog Wild Wonders of Europe Wild Wonders of Europe - the Blog

Staffan Widstrand in Spanje

February 12th, 2009 Posted in Southern Europe, Uncategorized

Other Languages:

SWD_ibex_01

staffan_portraitDe Zweedse fotograaf ging in Spanje op zoek naar steenbokken. En vond ze!  Hier volgt zijn verslag: “Het eerste wat ik zie is een stoere macho bok die in zijn eigen gezicht staat te plassen. Buhhhh! Vervolgens gaat hij naar de dame van zijn keuze. Een opgewonden geit waar nog eens vijf opgewonden geiten omheen staan.

SWD_ibex_02

Het mannetje wiens gezicht nog nadruipt, reikt naar voren en steekt zijn tong uit, beweegt hem van boven naar beneden en van links naar rechts. Dat gaat zo een paar uren(!) door. De bok wacht geduldig totdat het vrouwtje beseft dat ze echt een toffe peer voor zich heeft. Ze kijkt hem ongelovig aan. Het is een vreemd schouwspel.

Maar na twee dagen scênes met ‘plassen in het gezicht’ en ‘tong heen en weer bewegen’ geeft het vrouwtje uiteindelijk toe. En kan er gepaard worden. Als ik dit naar mensen vertaal vraag ik me af welke vrouw na zoveel tijd zou toegeven aan zo’n stinkende kerel…

Dit speelt zich af in de Sierra de Gredos in Spanje, een ruig berggebied 200 kilometer westelijk van Madrid. Ik ben hier gekomen met hulp van de mensen van de Spaanse natuurfotografen vereniging, de Aefona.

Zij hebben er ook voor gezorgd dat ik (samen met mijn assistent Hampus Hagstedt) de benodigde vergunningen heb gekregen om hier in de natuur te mogen fotograferen. Dat is namelijk nog niet zo eenvoudig in Spanje, vaak moet je daarvoor naar de prefectuur en dat kan heel ver weg zijn.

Ik was overigens nog geen half uur aan het werk of de eerste parkranger kwam al om mijn vergunning vragen!

Het is een vreemde overgang van mijn thuisland Zweden waar het 0 graden was naar een Spanje waarvan ik vermoedde dat het warm zou zijn, maar in werkelijkheid min 8 graden. Vrieskoud maar met een mooie heldere lucht.

SWD_ibex_03

De steenbok, de eigenlijke stamvader van de meeste geiten die we kennen heeft hier de afgelopen 20 jaar een opmerkelijke come-back gemaakt. Was hij bijna uitgestorven, nu leven er weer enkele tienduizenden. Ze zijn op deze plek al 30 jaar beschermd en absoluut niet bang voor mensen.

Dat brengt me tot de volgende bewering. Om een harmonieuze relatie tussen mens en dier te  hebben is het volgende nodig: 1. De mens moet het dier geen kwaad doen, of doden. Waardoor het dier leert dat de mens ongevaarlijk is. 2. De dieren hebben veel mensen nodig die dit ongevaarlijke gedrag vertonen. De combinatie van punt 1 en 2 werkt overal over de wereld!

En zo klimmen en klauteren mijn assistent en ik over rotsen en keien met de statieven en 600 mm lenzen. Hoewel de dieren dus niet bang zijn is het toch een hele toer om ze goed in beeld te krijgen.

De steenbokken rennen over de bijna verticale hellingen alsof het niets is. Hun hoeven lijken wel zelfklevend te zijn. Er is overigens een verschil tussen de Alpen steenbok en deze Spaanse steenbok. Hun hoorns zijn anders, ze zijn kleiner en hebben een elegant vlekkenpatroon in hun vacht.

Een absoluut Wild Wonder in Europa!”


Please note that blogs reflect our photographers' opinions and not necessarily those of the directors of Wild Wonders of Europe.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

  1. One Response to “Staffan Widstrand in Spanje”

  2. By vakantiehuis on Feb 12, 2011

    Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
    Ben blij met jullie toevoeging!
    Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar http://www.wild-wonders.com in Firefox. :( Weten jullie hoe dit komt?

    Groetjes Barbara

Post a Comment