Wild-wonders.com  |  Contact  |  Links

RSS feed icon atom feed icon    Join Wild Wonders on YoutubeView Wild Wonders on FlickrJoin Wild Wonders on TwitterJoin Wild Wonders on FacebookJoin Wild Wonders on LinkedInView Wild Wonders on Slideshare  

Shop Cart  |  Tell a Friend!

Wild Wonders of Europe - the blog Wild Wonders of Europe Wild Wonders of Europe - the Blog

Peter Cairns - Laponia, Ruotsi

September 29th, 2008 Posted in Northern Europe, Uncategorized

Other Languages:

PC_01

peter_portraitEnnen kuin aloitan minun täytyy kiittää sekä Rolf Steinmannia että Florian Leo’a Gulo Filmsiltä. He olivat mukanani koko kunnianhimoisen mission ajana. Ilman heidän kovaa työtään, sitoutumistaan ja hyvää seuraansa aikani pohjoisessa Ruotsissa olisi ollut vähemmän tyydyttävää. Toinen kiitos pitää mennä Lapplandsflyg-yhtiön helikopteripiloteille, joita ilman olisin varmaan vieläkin siellä.

PC_02

Sarekin kansallispuisto Ruotsin Lapin maailman perintökohteen sydämessä on epäilemättä yksi kaikkein hienoimmista paikoista, jossa olen käynyt - missään. Sen koskemattomat metsät, kosteikot ja vuoret ovat minun mielestäni yksiä Euroopan villejä ihmeitä. Sen vetovoima perustuu tietysti syrjäiseen sijaintiin ja ihmisen läsnäolon puuttumiseen lukuunottamatta paikallisten saamelaisten pienimuotoista poroelinkeinoa. Siellä ei ole teitä, ei majoitusta, ei kenttää puhelimelle, ei mitään lukuunottamatta jonkinlaista polkua, joka ilmestyy tyhjästä sitten katoaa ja sitten ilmestyy uudestaan. Valokuvaajalle - erityisesti sellaiselle, joka raahaa mukanaan filmiryhmää - Sarek on täyttä työtä.

PC_03

Seikkailumme alkoi syrjäisestä Kvikkjokkin kylästä missä saimme mahdollisuuden käyttää helikopteria ilmakuvauksiin. Vaikka helikopterin oven täydellinen poistaminen oli tarpeen, oli myös hieman hermostuttavaa ja ei ollenkaan tyydyttävää istua pelkän turvavyön varassa, niin minä itse kuin myös Flo, kameramies. Sidottuina köydellä helikopterin sisälle voin kertoa, että alas oli pitkä matka! Rolf, toinen kameramies, istui samalla edessä ohjaamossa missä hänen päänsä korkeuksien kesto ei aivan ollut sitä mitä hän oletti ja olikin lähellä pikaista ateriapalautusta.

PC_04

Maassa - luonnollisessa elinympäristössämme - Rolfin olo parani ja leirimme oli pystytetty aivan keskelle hirvien elinaluetta - pääasiallisinta kuvauskohdettamme. Vaikka vaivalloisesti siirsimme leirin ensimmäisen yön jälkeen toiseen paikkaan, hirvet olivat kovin vaikeita löytää - enemmän kuin kukaan meistä oli osannut odottaa. Itse asiassa, huolimatta Sarekin tunnetuista suurista hirvihäristä, me näimme niistä vain yhden kymmenen päivän aikana ja silläkään ei ollut aikomusta jäädä paikalle tullakseen kuvatuksi. Tapasimme ylempää Rapa-laaksosta tulleita satunnaisia vaeltajia ja hekään eivät olleet nähneet hirviä. Oliko vuosi huono vai olimmeko me vain epäonnekkaita, minä ainakin jäin ilman yhtäkään hirvi kuvaa - mikä oli suuri pettymys.

PC_05

Positiiviselle puolelle pitää laittaa Rolfin alkukantainen ruuanlaitto, joka oli pirun hyvää ja maisemat tarjosivat jatkuvaa inspiraation lähdettä. Siinä välissä kun ei kuvattu ‘valokuvaaja työssään’ jaksoja filmille onnistuin saamaan kameralle sen mitä kuvattavissa oli. Ollakseni rehellinen toivon todella, että kuvani tekevät edes osittain oikeutta Sarekille, koska se on hemmetin mahtava paikka – hirvillä tai ilman.

PC_06

Viimeiset muutamat päivät leiriydyimme Nammaj’n tunturin huipulle, joka on jättimäinen kalliomuodostuma Laitaure joen suiston vieressä. Suistomaa muodostuu useiden kiemurtelevien sivujokien verkostosta ja erityksiin joutuneista järvistä. Tästä taivaallisesta näkövinkkelistä saatoimme nähdä täytenä tämän ‘Eurooppalaisen Alaskan’, sen villeyden jota täydentävät ilves, karhu ja ahma läsnäolollaan. Olosuhteet kääntyivät puolellemme kuitenkin vasta aamunkoitteessa. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että olimme onnekaita  sadepäivien pysyessä muutamassa, mutta kuten valokuvaajat tietävät kirkkaat siniset taivaat tekevät joskus valokuvaamisesta varsin haasteellista, vaikka mukavuudenhalun kannalta ne ovatkin toivottavia. Ja niin kävi, että viimeisenä aamuna sumun harso peitti allamme olevan metsän. Kolmestaan me juoksentelimme ympäriinsä kuin lapset karkkikaupassa yrittäen varmistaa, että saimme hyödennyttyä tilanteen. Niin kuin aina en ole itse kovin vakuuttunut että näin on.

Sarek ei jättänyt ketään seikkailusta paitsi: mahdollisuuksien ja tunteiden vuoristorata ja kokemus, jota en unohda koskaan. Monella tapaa yritys välittää tällaisen paikan majesteettisuus valokuvin on hedelmätöntä ja loukkaus Sarekin ekologiselle moninaisuudelle. Tämä erityinen kansallispuisto on hyvin syrjäinen ja vierailu sinne ei ole aloittelijalle tarkoitettu. Muut kansallispuistot Lapissa tarjoavat kehittyneemmän palvelurakenteen ja myös niissä vierailijoita ei ole ruuhkaksi. Jokaiselle, jonka väriloistossaan siintävät syksyiset metsät helposti viettelevät, Lapilla on paljon tarjottavana. Elikkä kun seuraavan kerran, ennen kuin hyppäätte lentokoneeseen ylittääksenne Atlantin, harkitkaa vielä – Euroopallakin on tarjottavana villejä ihmeitä aivan lähellä.


Please note that blogs reflect our photographers' opinions and not necessarily those of the directors of Wild Wonders of Europe.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Post a Comment